woensdag 29 februari 2012

Winter voorbij

De temperaturen stijgen, de Narcissen en Krokussen staan al weer in bloei en 's morgens luiden de Merels en Zanglijsters het voorjaar in. De winter lijkt nu echt voorbij het wachten is nu op het voorjaar. Maart is altijd een wat saaiere periode alsof de natuur in de overgang is. Gelukkig dienen over ruim twee weken de eerste voorjaarsgasten zich weer aan zoals Blauwborsten, Witte Kwikstaarten, Roodborsttapuiten en misschien al de eerste Boerenzwaluw? Om nog even na te genieten een terugblik op de korte winterperiode van 2012. De eerste sneeuwval legde een wit dekentje over het duinlandschap en bleef dankzij de aanhoudende kou geruime tijd liggen.
Zoekplaatje van een Reegeit in duinlandschap van Berkheide en Coepelduyn na zonsondergang.
De aanhoudende kou zorgde ervoor dat de Waddenzee en IJsselmeer grotendeels dichtvroren. Veel steltlopers zochten hun heil ergens anders en trokken zuidwaarts. Veel van de achterblijvers overleefde de kou niet maar dit hoort simpelweg bij de natuurlijke selectie.
Hier een wat foto waarbij de autofocus van de Bonte Strandloper sprong maar toch een aparte foto gaf. Maar voor degene die meer van de originele foto's houden een foto van de Rosse Grutto terwijl ik doordrenkt raakte van het zeewater doordat ik op m'n buik lag te fotograferen.
Met deze omstandigheden ga je niet snel langere tijd in een schuilhut zitten en een wat actievere manier is door struinend op zoek te gaan naar onderwerpen te fotograferen. Dan komt de jager in de mens weer een beetje boven maar dan is het een plaatje schieten met een positieve afloop.
Doordat de vorstperiode een lange tijd aan hield vroren ook veel meren, kanalen en plassen dicht. Daardoor raakte ook andere watervogels zoals eenden en zwanen hun vrijheid kwijt en waren ze gedwongen de resterende wakken, vaak dichter bij de mensen, op te zoeken.
Eén van mijn favoriete wintergasten blijven altijd de Wilde Zwanen. Niets is zo mooi als op een koude winterdag in de verte de roep van Wilde Zwanen te horen. De laatste jaren neemt het aantal overwinterende zwanen in de regio toe maar het aantal jonge Wilde Zwanen in de groepen is relatief laag.

3 opmerkingen:

Peter zei

Mooie platen menno, vooral de wilde zwaan met tegenlicht in de vleugels is erg fijn.

Anoniem zei

Awies:Prachtig Menno, dit zijn geen doorsnee-foto's!

Jowan zei

Mooie platen hoor. Die laatste met dat gouden licht is ook heel bijzonder. Allemaal erg fraai op de foto gezet.